Materiaaleja ja työkaluja myös tulevaan verkostoitumiseen
Kolmivuotinen rajat ylittävän yhteistyön kehittämiseen keskittyvä Future Cleantech Solutions järjesti vuoden aikana useita merkittäviä tapahtumia, joissa keskityttiin verkostoitumisen lisäksi biotalouden kehittämiseen, tulevaisuuden kestäviin työpaikkoihin ja kestävään johtajuuteen.
Hankkeen viimeisenä toimintavuotena tuotettiin myös materiaaleja, jotka ovat hyödynnettävissä myös hankeajan jälkeen. Tarveanalyysissä kartoitettiin yritysten rajat ylittäviä kontaktipintoja, erilaisia tarpeita ja tilannetta kestävän kehityksen edistämisen kanssa. Tarveanalyysin tulosten avulla pystytään selvittämään, minkälaisten projektien avulla yrityksiä kummallakin puolella Merenkurkkua pystyttäisiin auttamaan näissä teemoissa.
Mittava vetytoimialaa kartoittava raportti valmistui joulukuussa. Marraskuussa julkaistiin liiketoimintaopas yrityksille, jotka haluavat selkeitä vinkkejä ja konkreettista apua löytääkseen oikeat yhteistyökumppanit toiselta puolen Merenkurkkua. Hankkeen toimintana laadittiin myös tasa-arvoraportti avuksi yrityksille tasa-arvonäkökohtien huomioimiseen toiminnassaan.
Future Cleantech Solutions -hanke
- Hankeaika 1.1.2019 - 31.12.2021
- Kokonaisbudjetti 1 920 000 euroa, rahoitus Botnia Atlantica -ohjelmasta
- Hankekumppanit: Kompetensspridning Umeå AB, Skellefteå Science City, Örnsköldsvik, Teknologiakeskus Oy Merinova Ab, Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Kokkolanseudun Kehitys Oy KOSEK
Tiedosta teoiksi
IRIS-hankkeessa on mukana kolme Lighthouse- eli demo-kaupunkia, jotka testaavat erilaisia älykaupunkiratkaisuja. Näitä 16 eri ratkaisua puolestaan neljä seuraajakaupunkia ovat saaneet replikoida eli jäljitellä. Hankkeesta on vielä 1,5 vuotta jäljellä, ja jäljellä oleva hanke-aika tullaan käyttämään siihen, että saadaan hankkeessa kerätty tieto siirtymään tekemiseksi. Tekninen osaaminen ei auta ilman poliittista päätöksentekoa. Uudet ratkaisut on myytävä sekä päättäjille että kansalaisille. Siksi ratkaisujen vaikutukset on osattava esitellä riittävän hyvin.
Älykaupunkiratkaisujen replikoimisessa myös sidosryhmien mukana olo on ollut erittäin tärkeää. Peer to peer -tapaamisissa on saatu asiantuntijat eri kaupungeista saman pöydän ääreen, jolloin tiedot siitä, mitä on toteutettu ja millä tavalla, on saatu siirtymään tarkasti ja aukottomasti. Asiantuntijoiden välisiä Peer to peer -tapaamisia on järjestetty vuoden aikana jopa 45 kappaletta.
Seuraajakaupungit ovat tehneet omia toteuttamissuunnitelmiaan nimenomaan hiilineutraalius-näkökulmasta. Koottuna on lähes 100 sivun verran on tietoa siitä, mitä ollaan tehty ja mitä tullaan tekemään energiankäytön, rakennuskannan, liikkumisen, osallistamisen ja digitaalisuuden saralla.
IRIS Smart Cities – Integrated and Replicable Solutions for Co-Creation in Sustainable Cities
- Hankeaika 1.10.2017–31.3.2023
- Kokonaisbudjetti 20 704 000 euroa, rahoitus Horizon 2020 -ohjelmasta
- Toteuttajina ovat Lighthouse- ja seuraajakaupungit yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. VASEK on mukana toteuttamassa hanketta yhdessä Vaasan kaupungin kanssa
Ympäristöystävällisempi merenkulku
Kesällä 2021 päättyneessä Maren-hankkeen tavoitteena oli kiihdyttää merenkulkusektorin siirtymistä perinteisestä energiasta vihreän energianlähteiden käyttöön parantamalla vihreiden polttoaineiden saavutettavuutta.
Hankkeessa pyrittiin rakentamaan pohjoismainen verkosto kehittämis- ja innovaatiotyöhön ja tarkastelemaan merenkulun energiankulutusta Itämeren alueella. Menestyksekkäästi maaliin viedyn Maren-hankkeen työtä jatketaan Maren 2 -hankkeessa, jonka toiminta alkaa vuonna 2022.
Syksyllä päättyneen Connected ship -hankkeessa kehitettiin langatonta tiedonkeruujärjestelmää seuraamaan laivojen energiankulutusta ja muita teknisiä ratkaisuja ja niiden toimintaa. Järjestelmän pilotti liikkuu nyt merillä Mærsk-varustamon Bro Naksov-aluksella. Tämän yhteisen tuotteen kehittämisen jatko on vielä avoinna.
MAREN – Maritime Energy Transition
- Toiminta-aika 1.4.2020–15.8.2021
- 1 000 000 NOK, rahoituslähde Nordic Innovations
- Hankkeen päätoteuttaja RENERGY, a renewable energy cluster (Norway)
Connected ship -hanke
- Toiminta-aika 1.10.2019–31.10.2021
- Budjetti 9,1 MNOK, rahoituslähde Nordic Innovation
- Päätoteuttaja MARLOG, Maritime & Logistics Innovation Denmark
- Kumppaneina liiketoimintamalleihin ja datan jakamiseen keskittyvässä työpaketissa ovat Wärtsilä, Maersk Tankers, SeaIT, Sensative, Beijer Electronics