Republikens presidents internationaliseringspris blev kulmen på året för EnergyVaasa
Republikens president Sauli Niinistö delar årligen ut ett internationaliseringspris till framgångsrika finländska företag. Priset delas ut årligen som ett erkännande av internationellt framgångsrika finländska företag och sammanslutningar och särskild uppmärksamhet ägnas åt konkurrenskraften, affärsverksamhetens internationalitet och lönsamhet. I utvärderingen betonas dessutom ansvarsfull verksamhet, effekterna på utvecklingen av finländsk kompetens och sysselsättning samt på utländska investeringar och på hur väl man lyckas göra Finland känt som en innovativ miljö. Representanter för EnergyVaasa tog emot 2023 års internationaliseringspris i kategorin sammanslutningar 24.11.2023 i Presidentens slott.
Olika organisationer inom näringslivet gav förslag till kandidater. Det slutliga förslaget gällande vilka företag och sammanslutningar som skulle belönas överlämnades till presidenten av aktörer inom nätverket Team Finland, Business Finland, NTM-centralerna, Finnvera och utrikesministeriet.
Varumärket EnergyVaasa förvaltas av VASEK och Teknologicentret Merinova.
”Republikens presidents internationaliseringspris är ett fint erkännande av det arbete som utförs i vart och ett av de 180 företagen i klustret av alla deras cirka 13 000 anställda. Så det är bara att gratulera alla de i Vasaregionen som varje morgon går till jobbet i något av klusterföretagen för att rädda världen."
Seminarierna under EnergyWeek drog fulla hus
EnergyWeek lockade ett rekordstort antal besökare till seminarier och mässevenemang den 20–24 mars. EnergyWeek 2023 varade en hel vecka, vilket gjorde den ännu större än förut, med fler besökare än någonsin tidigare. Detta märktes redan innan evenemangsveckan när det på måndagen hade kommit 30 % fler förhandsregistreringar än tidigare.
Tyvärr påverkade den pågående strejken tågtrafiken och orsakade ändringar i seminarieprogrammen på grund av att några talare uteblev, men i det stora hela blev inverkan på evenemanget mindre än befarat. De inställda tågturerna påverkade inte antalet besökare.
-
Mer än 7 100 evenemangsbesökare från 44 olika länder (år 2022: 6 200 gäster från över 30 olika länder). Det är en ökning med 15 %.
-
Under veckan kunde man lyssna till sammanlagt 160 anföranden i samband med 30 olika evenemang eller seminarier. (2022: 154 anföranden i 31 evenemang)
-
Matchmaking ordnades under fyra dagar och antalet möten som bokats i förväg mer än fördubblades (2023: 550 möten, 2022: 250 möten)
-
Även antalet utländska besökare mer än fördubblades
Teman för 2023 var energi och miljö, vindkraft och förnybar energi, gasenergi och energilagring.
Planeringen för EnergyWeek 2024 inleddes under hösten 2023.
Ny statistik visar att EnergyVaasa-klustret fortsätter att växa
Under sommaren och hösten 2023 gjorde aktörerna inom EnergyVaasa en ny kartläggning av statistiken för Nordens mest betydande energikluster, vilket resulterade i nya nyckeltal för energiklustret.
Varje punkt visade tillväxt. Den sammanlagda omsättningen, antalet företag som ingår i EnergyVaasa och antalet anställda i dem ökade alla med cirka 10 %. Klustret har alltså fått cirka tusen nya medarbetare jämfört med för några år sedan. Omsättningen hade ökat med mer än 10 %.
Globalt sett har efterfrågan på produkter och lösningar för den gröna omställningen ökat och fortsätter att öka, vilket naturligtvis återspeglas även i EnergyVaasas nyckeltal.
-
EnergyVaasa består av 180 företag (+20 företag)
-
Företagens sammanlagda årliga omsättning uppgår till 6 miljarder euro (+20 %)
-
Exporten står för mer än 80 % av omsättningen
-
Företagen har sammanlagt 13 000 anställda (+ 1 000 anställda)
-
Årligen läggs 250 miljoner euro på forskning och utveckling
-
Nya investeringar i energiteknisk infrastruktur till ett värde av cirka 1,9 miljarder euro planeras i EnergyVaasa-området fram till slutet av 2030
De nya siffrorna för EnergyVaasa samlades in i samarbete med regionens företag. Samtliga 180 företag tillfrågades om sina nyckeltal.