Enemmän kestäviä energiaratkaisuja

IMG 6758

 

Bothnia Green Energyn tavoitteena on tukea yhteistyötä kestävien energiaratkaisujen kehittämiseksi Merenkurkun alueella. Toimintavuoden 2023 alussa käynnistynyt hanke on ainutlaatuinen hankekumppanien tehdessä yhteistyötä rakentaakseen alueen energiayhtiöille innovatiivisia verkostoja ja ekosysteemejä. Hankkeen tavoitteena on vauhdittaa innovointia tulevaisuuden kestävien energiaratkaisujen kehittämiseksi yhdistämällä hankkeen toiminta-alueen yrityksiä ja organisaatioita. Odotettavissa oleva tulos on, että hanke edistää rajat ylittävän yhteistyön avulla kestävämpiä energiaratkaisuja energia-alalla.

Hankkeen käynnistysvaiheessa vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla suunniteltiin, organisoitiin ja käynnisteltiin toimintaa. Vuoden 2023 jälkipuoliskolla toteutettiin menestyksekkäästi kolme edelleen käynnissä olevaa pilottihanketta, aloitettiin vetytyön suunnittelu, toteutettiin kaksi rakennus- ja kiinteistötyöpajaa, esiinnyttiin ja esiteltiin yhdessä Kokkolan Material Weekillä.

Pilottihankkeita ja työpajoja

Bothnia Green Energyn pilottihankkeilla ja työpajoilla on yhtenä kolmesta osatavoitteestaan luoda ja järjestää yhteinen pitkän aikavälin energia-alan yhteistyöfoorumi, joka kokoaa yhteen julkisia toimijoita, yrityksiä ja tutkimusta. Vuoden 2023 toimenpiteiden tuloksena tehtiin ehdotus Merenkurkun neuvosto EAYY:lle energia-asioita käsitteleväksi valmisteluryhmän perustamiseksi, tutkittiin energia-alan hankkeita sekä kehitettiin ja testattiin innovaatioprosessia.

Vuonna 2023 käynnistettiin kolme pilottihanketta, jotka koskevat hukkalämpöä, osaajien houkuttelua ja DC-verkostoja, ja aloitettiin vetyalan pilottihankkeen valmistelu. Mustasaaressa ja Uumajassa järjestettiin kaksi yritysten, julkisten järjestöjen ja korkeakoulujen työpajaa, joiden tarkoituksena oli tunnistaa rakennus- ja kiinteistöalan kestävän kehityksen energiaratkaisujen tarpeet ja ideat.

1700568061040 r

Visio Suomen merenkulun energiastrategiasta

MAREN-hankkeessa jatkettiin Pohjoismaisen merienergiastrategian kehittämistä, niin projektiryhmän omana työnä kuin työpajoissakin. VASEKin osalta kokonaisuuteen on tuotu Suomen merenkulun energiastrategian näkemys ja vastaavasti tuotu seudulla esille Pohjoismaista osaamista satamien sähköistämiseen tulevaisuuden merenkulun tarpeisiin. Raportti valmistuu keväällä 2024 ja esitellään Pohjoismaisissa merenkulun tapahtumissa.

Bothnia Green Energy

  • Hankeaika 1.1.2023–31.12.2025
  • Budjetti 1 918 400 euroa
  • Rahoitus Interreg Aurora
  • Kvarkenrådet EGTC päätoteuttaja. Muita hankekumppaneita Concordia, KOSEK, Teknologiakeskus Merinova, Skellefteå Science City, Umeå kommun näringsliv, VASEK ja Övik Energi.

Maritime Energy Transition - Maren II

  • Hankeaika 1.1.2022-15.6.2024
  • Budjetti 700 000 euroa, VASEKin osuus 96 000 euroa
  • Rahoitus Nordic Innovation
  • Hankkeen vetäjä Research Institutes of Sweden
  • Hankekumppanit: VASEK, MARLOG, Renergy, SINTEF Energy, SINTEF AS, Islandic New Energy