Yritysten saavutettavuus lisääntynyt, uudet avaukset haastavia
Voisi kuvitella, että globaali pandemia vaikuttaa huomattavan negatiivisesti kansainvälisten yhteishankkeiden toimintaan, mutta näin ei käynytkään, vaikka suunnitelmia on mennyt täysin uusiksi moneen kertaan vuoden aikana. Ympäri maailmaa sijaitsevat yhteistyökumppanit ovat onnistuneet löytämään tehokkaat toimintatavat, vaikka matkustaminen ja tapaamiset ovat olleet pannassa. Arvioidaan, että yritysten saavutettavuus on parantunut, ja VASEKin kansainväliset yhteishankkeet ovat vuoden 2020 aikana tavoittaneet lähes 1 000 yritystä ja organisaatiota ympäri maailmaa.
Digitalisoitumisen vuosi
Future Cleantech Solutions -hankkeessa kumppanit Suomen ja Ruotsin puolella saivat laittaa kaikki suunnitelmansa uusiksi, kun kansainväliset messut tai opintomatkat peruttiin tai ne siirtyivät verkkoon. Uusien asiakkaiden löytämisestä ja tapaamisesta tuli haastavaa.
Sidos- ja kohderyhmät saatiin kuitenkin hyvin mukaan erilaisille digitaalisesti järjestetyille messuille. Erityisesti syksyn KIP-seminaari tarjosi yli 70 yrityksen ja organisaation edustajalle paljon tietoa ja jatkoideoita tulevaan. Myös Kokkola Material Weekin yhteydessä järjestetty ohjelma tavoitti yli 100 osallistujaa. Verkkoläsnäolon on nähty lisäävän hankkeen tavoittavuutta.
Kansainvälinen yrityskehittämistyö on hyvin matkustusintensiivistä, mutta digitaaliset yhteydet ovat kuitenkin tarjonneet mahdollisuuden laajentaa verkostoja. Hankkeessa päätettiin nopeasti heti keväällä tehdä käännös digimaailmaan, joten koronan vaikutukset hankkeen toiminnalle jäivät aika vähäisiksi, vaikkakin uudet avaukset ovat olleet vaikeita.
Future Cleantech Solutions -hanke palkittiin joulukuussa 2020 Arctic Awards -hankepalkinnolla kategoriassa ”Overcoming Critical Mass”. Tuomariston perustelujen mukaan Future Cleantech Solutions osoitti kehittäneensä konkreettisia yhteistyömuotoja, jotka uudistavat cleantech-liiketoimintaa Merenkurkun alueella, samalla huomioiden alueen luonnonvarat ja tasa-arvon toteutumisen sekä vastaavansa hyvin haja-asutettujen alueiden tarpeeseen klusterien kehittämisessä, cleantech-ratkaisujen edistämisessä ja vertikaalisten yhteyksien luomisessa arktisten yritysten välille. Hanke on myös luonut ketterän toimintatavan, joka on suhteellisen helposti sopeutettavissa ja jaettavissa myös muihin osiin arktista aluetta.
Future Cleantech Solutions -hanke
- Hankeaika 1.1.2019 - 31.12.2021
- Kokonaisbudjetti 1 920 000 euroa, rahoitus Botnia Atlantica -ohjelmasta
- Hankekumppanit: Kompetensspridning Umeå AB, Skellefteå Science City, Örnsköldsvik, Teknologiakeskus Oy Merinova Ab, Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Kokkolanseudun Kehitys Oy (KOSEK)
Virtuaaliset opintomatkat tavoittaneet myös päätöksentekijöitä
IRIS-hankkeessa tapahtui paljon vuoden 2020 aikana, vaikka virtuaaliset tapahtumat ja tapaamiset ovat korvanneet käyntejä ja matkoja. Kun aiemmin useamman päivän mittaisilla opintomatkoilla esiteltyjä uusia tekniikoita ja toteutuksia onkin voitu esitellä videokokouksissa, on mukaan saatu aiempaa enemmän asiantuntijoiden lisäksi henkilöitä, joilla on päätösvaltaa ja näin myös mahdollisuus saada asioita etenemään vauhdikkaammin.
Virtuaaliset tapahtumat ovat myös tarjonneet lähes tuplasti enemmän mahdollisuuksia esitellä Vaasan seudun energiaklusteria sekä energia- ja innovaatioratkaisuja hankkeen parissa toimiville ympäri maailmaa.
IRIS Smart Cities – Integrated and Replicable Solutions for Co-Creation in Sustainable Cities
- Hankeaika 1.10.2017–30.9.2022
- Kokonaisbudjetti 20 704 000 euroa, rahoitus Horizon 2020 -ohjelmasta
- Toteuttajina ovat Lighthouse- ja seuraajakaupungit yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. VASEK on mukana toteuttamassa hanketta yhdessä Vaasan kaupungin kanssa
Liiketoimintamalli tiedon jakamiselle
Connected Ship -hankkeen tarkoituksena on rakentaa osaamista ja kasvattaa yrityksiä, jotka voivat menestyksekkäästi tehdä pohjoismaisesta laivaliikenteestä kestävämpää. Samalla pyritään luomaan uusia pohjoismaisia vientiliiketoiminnan malleja, jotka pohjautuvat merenkulun digitalisaatioon.
Vuoden 2020 aikana hanke on mahdollistanut laivaan asennettavan langattoman tiedonkeruujärjestelmän luomisen. Haasteena on ollut saada järjestelmä toimimaan metallisessa ympäristössä eli laivassa. Vaasan seudulta projektiin osallistuvat TK Engineering ja Wärtsilä.
Tanskalaisen Evergas-varustamon laivaan asennetulla järjestelmä todennettiin teknologian kyvykkyys todellisessa ympäristössä. Järjestelmästä on myös luotu testi- ja esittely-ympäristö maalle Göteborgiin – laivat eivät pitkään satamassa viihdy. Järjestelmän keräämän tiedon jakamiselle kehitetään liiketoimintamallia VASEKin johtamassa osakokonaisuudessa.
Connected Ship -hankkeen myötä on luotu hyvä yhteydet tanskalaisiin merenkulku- ja logistiikkaklustereihin ja tätä kautta laivanomistajiin, joten jatkossa odotetaan olevan entistä enemmän mahdollisuuksia myydä vaasalaista merenkulun teknologiaa Tanskaan.
Connected ship -hanke
- Toiminta-aika 1.10.2019–31.10.2021
- Budjetti 9,1 MNOK, rahoituslähde Nordic Innovation
- Kumppaneina liiketoimintamalleihin ja datan jakamiseen keskittyvässä työpaketissa ovat Wärtsilä, Maersk Tankers, Sensative, Beijer Electronics.