Vårt arbete ger resultat
För hållbarhetens och den cirkulära ekonomins del inleddes 2023 med Stora hållbarhetsdagen, som lockade cirka 100 deltagare till Silverias auditorium den 11 januari. Under dagens lopp fick deltagarna höra många intressanta expertanföranden och företag som berättade hur de har utvecklat sitt hållbarhetsarbete och gått mot en cirkulär ekonomi. Dagen bjöd publiken på massor med inspiration och entusiasm.
”Sätt igång! Jag menar, man ska inte bara planera och lansera, utan ta itu med själva arbetet med detsamma. Målet får vara ambitiöst, men man måste berätta om hela resan och visa resultaten på ett transparent sätt. Börja alltså genast med sådant arbete som ger resultat.”
Krav på cirkulär ekonomi riktar sig inom den närmaste framtiden mot små och medelstora företag
I somras tog vi farväl av det gamla CIT-projektet och när hösten kom gick vi vidare med en något annorlunda handlingsplan. Det nya projektet för cirkulär ekonomi skapar förutsättningar för ett konkurrenskraftigt, attraktivt och hållbart Österbotten, med särskilt fokus på små och medelstora företag som kommer att påverkas av de nya kraven inom en snar framtid.
Projektet syftar till att hjälpa främst små och medelstora företag, bland andra de som för närvarande är underleverantörer till större företag som kommit längre med sina hållbarhetsåtgärder.
Små och medelstora företag har sällan tid och resurser att hålla jämna steg med de snabbt växande kraven på hållbarhet och rapportering och har svårt att förbereda sig för dessa förändringar på egen hand. Projektet behövs för att tillgodose de här små och medelstora företagens behov genom att hjälpa dem att förbereda sig för de krav som ställs på dem för att förbli konkurrenskraftiga - och gärna ligga i framkant inom utvecklingen. I värsta fall kan ett företag förlora en stor kund om åtgärderna och rapporteringen inte uppfyller uppdragsgivarens krav.
Glädjebudskapet om hållbarhet sprids
Hållbarhet var också temat för VASEKs 20-årsjubileumsturné hösten 2023. Vid evenemangen som ordnades i alla VASEKs sju ägarkommuner diskuterades om hur man kommer i gång med hållbarhetsarbetet och hållbarhetskommunikationen. Totalt kom nästan 200 deltagare för att nätverka och utöver hållbarhet lära sig mer om de tillgängliga företagsstöden och hur man förbereder sig för de stora investeringar som planeras i Vasaregionen.
VASEKs expert på cirkulär ekonomi var en efterfrågad talare vid olika evenemang under året. Förutom på den egna hållbarhetsturnén kunde man höra henne tala på Finlandsarenan, Green Skills-veckan och i olika skolor på andra stadiet och i eftergymnasiala skolor.
Under året färdigställdes också guider för hållbart byggande: Livscykeltänkande i projekteringsskedet, Kompetens och metoder för beräkning av koldioxidavtryck och Cirkulära lösningar inom byggbranschen.
Byggbranschens betydelse för utsläppen av växthusgaser är globalt cirka 40 procent och byggverksamhetens andel av användningen av jungfruliga råvaror är grovt hälften. Därför har byggsektorn stor betydelse och enorm potential för gemensamt arbete för att spara resurser och minska utsläppen.
Circular Insight & Transition
-
Projekttid: 1.10.2021–30.6.2023
-
Budget: 498 300 euro
-
Projektpartner: VASEK, Dynamo Närpes, Concordia, Kristinestads näringslivscentral
Byggnadsbranschens hållbara framtid i Vasaregionen
- Projekttid: 1.1.2022-30.6.2023
- Budget: 166 760 euro
- Projektet finansieras med anslag ur instrumentet REACT-EU som en del av Europeiska unionens åtgärder med anledning av COVID-19-pandemin.
Sustainable Ostrobothnia as a Forerunner
-
Projekttid: 1.7.2023–31.12.2024
-
Budget: 427 924 euro
-
Projektpartner: VASEK, Concordia, Dynamo Närpes, Kristinestads näringslivscentral