Föredömligt gränsöverskridande samarbete

osallistujatTillsammans med 20 företag inom byggbranschen gjordes i november ett besök i Umeå för att träffa svenska byggföretag.

Projektet Cleantech Kvarken som avslutades i slutet av juni, fick äran att i början av år 2019 utgöra ett typexempel på ett lyckat Botnia Atlantica-projekt. Finansiären övertygades bland annat av den fungerande grund för samarbete över Kvarken som skapats som ett samarbete mellan tre länder inom ramen för projektet.

Merparten av sista skedet i Cleantech Kvarken-projektet användes till samarbete med Northvolt, genom vilket man strävade efter att öppna upp möjligheter för företag i Vasaregionen att komma med i samarbetet såväl under byggnadsskedet av Northvolts fabrik som i sinom tid när tillverkningen av batterier påbörjats. Det ordnades så att företag från Vasaregionen fick träffa representanter för Northvolt såväl i Skellefteå som på Northvolts Stockholmskontor.

I maj stod All Energy-mässan i Glasgow på programmet, och där var fyra företag från Finland och Sverige på plats på Cleantech Kvarkens mässavdelning. Under våren 2018 fortsatte även det gränsöverskridande samarbetet kring företagsrådgivning i form av Advisory Board-verksamhet.

Samarbetet mellan finländare, svenskar och norrmän var ett mycket tungt vägande skäl till att även projektet Future Cleantech Solutions, som startades i början av 2019, fick Botnia Atlantica-finansiering. Projektet som förbereddes under hösten förverkligas av samma grupp aktörer, och meningen är att fokusera på att utnyttja de nya möjligheter som uppstår genom de investeringar, utvecklingsåtgärder och etableringar som förbereds, planeras och genomförs i Kvarken-området.

I projektet Nordic Gateway, som inriktar sig på den norska och svenska marknaden, fokuserade man på att utbilda företagen i den nordiska marknadens särdrag och möjligheter. Under året arrangerades fem olika workshopar, och slutprovet för denna utbildning var en resa till Bodö i Norge, där man bekantade sig med tillväxtmöjligheterna i denna aktiva region.

Tillsammans med 20 företag inom byggbranschen gjordes i november ett besök i Umeå för att träffa svenska byggföretag. Under året deltog sammanlagt ca 50 företag i Nordic Gateways utbildningar och resor.

VASEK har också förverkligat delar av projektet IRIS som administreras av Vasa stad, och vars målsättning är att testa nya energi-, rörlighets- och ICT-lösningar för stadsutveckling. Syftet är att de deltagande städerna lär sig av lighthouse-staden och kan kopiera lösningar som andra skapat.

GigaVaasa-arbetet har utförts i regionen under ledning av Vasa stad. VASEK har varit med i arbetsgruppen för GigaVaasa-, och bland annat utarbetat strategin, och med tanke på kommande val skapat intressebevakningsmaterial om investeringarna samt kontaktat och träffat företag som kan tänkas etablera sig i GigaVaasa-området. Arbetsgruppens arbete har även omfattat utveckling av logistik och kommunikationsinsatser.

 

Internationaliseringstjänster för företag har erbjudits i regionen genom att finansiera följande projekt:

Cleantech Kvarken 1.7.2015–30.6.2018, totalbudget 1 335 000 euro (VASEKs del 313 790 euro), finansieringskälla programmet Botnia-Atlantica

Nordic Gateway 17-17-17, 1.9.2015–30.8.2019, budget (VASEKs del) 171 378 euro, finansieringskälla EAKR

IRIS-projektet, 1.10.2017–31.9.2022, budget 17 996 569 (VASEKs del 84 000 euro), finansieringskälla Horizon2020. VASEK förverkligar en del av projektet som administreras av Vasa stad.